EXCLUSIV | Dan Negru, atac la producătorii și vedetele din televiziune: „Văd o bălăcăreală publică jenantă pentru breasla mea. Îmi e rușine…”
Dan Negru și-a dus copii în vacanță pe litoralul românesc și celebrul prezentator TV nu a părut deloc deranjat de algele din apă care au ajuns subiect de știri. De ce a folosit graffiti pe stabilopozi, cum reeducăm românii, cum readucem divertismentul de bună calitate pe TV, dacă va mai exista o a doua Mihaela Rădulescu în televiziune, ce spune despre festivalurile care sunt acum pe val, despre droguri, inteligență artificială, audiențe, Florin Piersic, showurile lui de la Kanal D și alte subiecte la zi, Dan Negru a povestit pentru Ciao.ro.
Vedeta TV este o adevărată enciclopedie și o lecție de viață deschisă pentru mulți dintre noi.
Dan, încă îți mai faci vacanțele la noi la mare, pe litoralul românesc. Am văzut că ai fost zilele trecute cu familia! Cum te simți la mare, în România? Copiilor le place? Nu ești deranjat de alge? Am înțeles că apa nu este așa curată!
Îmi place Marea Neagră pentru că e despre amintiri. Despre amintirile mele cu ai mei din copilăria mea și exact asta încercam să facem noi acum cu copiii noștri. Amintiri. Știu că e un trend să-ți placă Grecia dar eu nu sunt deloc un fan al Greciei. Nu mă dau în vânt după Grecia vara. Știu că o să-i enervez pe mulți dar suntem mult peste ce e Grecia azi. Trecutul lor glorios și prezentul lor rușinos arată cât de mult poate să decadă în istorie un popor. Imaginează-ți că̆ i-am fi avut noi pe Pitagora, Socrate, Aristotel că am fi inventat democrația și am fi decăzut într-atât încât am fi ajuns să trăim din taverne și am fi ajuns la mâna turiștilor. Nu e vorba de corupția din țară care a inventat democrația. Noi Îi crucificăm pe cei de acum. Grecia a intrat de 7 ori în faliment ca țară și sunt departe de ce suntem noi azi. E un exemplu despre decăderea unui popor.
Unde ți-au cerut copiii să îi duceți vara asta în vacanță? Își doresc să vădă o anume destinație?
Se bucură împreună cu noi. Îmi plac călătoriile și încerc să le dau și lor pasiunea asta. Sf. Anton avea dreptate când spunea că viața e ca o carte și cine nu călătorește nu citește decât prima pagină.
Dan Negru, atac la producătorii și vedetele din televiziune
Ești pregătit pentru vacanțele fără copii? La un moment dat își vor dori să meargă singuri, fără părinți, să exploreze!
Drumurile lungii cu avionul le facem și azi fără copii. Le vor face ei singuri când vor fi destul de mari. Dar sigur o să vină vremea când copiii vor vrea singuri. Sper să prind și anii când se vor întoarce iar la noi. Eu aș da orice azi pentru o săptămână la Herculane cu ai mei, așa cum mergeam când eram mic. Dar asta nu se mai poate, dintre toți ai mei a mai rămas mama și Herculane e și ea dispărută.
Ai scris și cu graffiti pe stabilopozi, cu riscul de a fi amendat! Cum te-ai simțit? Te-ai eliberat, așa puțin, de anumite lucruri? Te-ai simțit “free”?
Am scris numele inginerului care a inventat stabilopozii. Uităm ușor și lăudăm ce uneori nu merită. L-am văzut viral pe Țiriac spunând că și-a luat o mașină de 700 mii de euro și că e ieftină spunând că-i pare rău că nu și-a luat două. Nimeni nu are curajul să taxeze astfel de chestiuni ridicole. Un miliardar care face pe grozavul într-o țară săracă ar fi oriunde ridiculizat de presă. La noi e pus pe piedestal.
Suntem pe un stadion fără arbitrii, așa e societatea de azi. Îi lăudam pe unii și îi hulim pe alții după cum dictează stadionul. Și mai ales, uităm. Așa cum l-am uitat pe inginerul Hulubeanu, inventatorul stabilopozilor.
S-a tot vorbit despre festivaluri și drogurile care “umblă” pe acolo. Am avut și dovezi vii pe scenă, printre artiștii internaționali. Cum vezi tu acest aspect? Ți-ai lăsa copiii la astfel de festivaluri? Ai sta fără teamă sau i-ai însoți? E vina organizatorilor care nu știu să gestioneze situația sau ne luptăm aici cu neprevăzutul care ne ia prin surprindere?
Eu sunt sigur că dacă s-ar vrea problema drogurilor ar putea să fie eradicată în timp record pe tot globul dar e un bussines mondial care alimentează un tip de economie fără de care întreg sistemul ar colapsa. Nu există o luptă anti-drog a statelor decât la nivel declarativ. Și niciodată în sistemul actual de economie banii pe care drogurile îi generează nu vor dispărea. Așa că singura șansă e lupta pe cont propriu. În bătălia cu drogurile, statul, serviciile, poliția din întreaga lume nu au intresul unei bătălii finale așa că noi toți suntem pe cont propriu. Educația, prevenția se face în casa fiecăruia dintre noi. Așa se va da lupta încă mulți ani de aici înainte.
Ai prezenta festivaluri precum Neversea, Beach, Please, Untold? Dacă te-ai confrunta cu o astfel de situație pe scenă, cum ai gestiona-o?
Eu cred că e loc și de Neversea și de Untold și de Beach, Please. Problema e că noi nu avem măsura, acum avem doar astfel de festivaluri, pentru celălat public nu mai există nimic, au distrus și Cerbul de Aur și Mamaia, tot. Nu avem măsură. Iubim sau urâm fără măsură. Italienii au San Remo, noi avem doar festivaluri de plajă. Atât.
Cum reeducăm românii și cum readucem divertismentul de calitate bună pe TV?
Eu nu cred nici în show-urile de demult, în revigorarea lor. Am avut show-uri cu audiențe uriașe dar am refuzat mereu să mă reîntorc la ele. Mereu televiziunile mi-au propus să reiau hiturile din anii trecuți, show-uri cu copii, cu farse, revelioane, blonde etc. Nu cred în asta. Oamenilor nu le e dor de show-urile mele de demult, le e dor de ei uitându-se la ele, le e dor de ei de atunci. E altceva!
În showurile tale contează doar creierul! Cultura generală e la putere! Ce ne facem cu inteligența artificială? Ai putea face o emisiune de-a ta doar cu…roboți?
Nu cred în viitorul inteligenței artificiale. Va fi următoarea bulă după bulă crypto. Nu e sustenabilă și deocamdată bussinesul AI e pe minus cu câteva sute de miloane de dolari pe an. E tot o bulă ca și cea cu mașinile electrice sau cu monedele crypto. Mult zgomot pentru nimic. Când investitorii vor vedea că profitul e mic comparativ cu investițiile, totul se va prăbuși. Țin minte că toți își cumpărau terenuri în lumea meta spunând că totul se va muta acolo. Gata. S-a prăbușit. Pokemonii, ochelarii VR au fost bule. Așa va fi și cu inteligența artificială. Un foc de paie, următoarea bulă.
Când crezi că vor dispărea definitiv emisiunile și televiziunea și ne vom muta cu totul pe online?
Sunt puține televiziuni care trăiesc corect din banii făcuți din audiența TV. Toți știm asta dar nimeni n-o spune. Cred că după anul ăsta electoral vor fi destule televiziuni care vor avea probleme mari financiare pentru că au supraviețuit doar din banii partidelor ori acum, după anul ăsta, partidele nu mai au nevoie de ele și le vor tăia finanțările. Va veni sfârșitul multora. Poate nu falimentul dar sigur reduceri mari de salarii și personal. Avem o piață de TV nesănătoasă în care doar câteva programe și televiziuni trăiesc corect din banii pe care-i fac din audiență. Nu cred că TV-ul va dispărea așa cum nu a dispărut nici radioul dar își va restrânge mult influența. Așa cum radioul a devenit irelevant ca mijloc de informare în masă, îl mai ascultă cei care stau mult în trafic în orașele mari, așa și televiziunea clasică își va restrânge influența.
“Din timpurile care trec, îmi plac oamenii care rămân”, ai punctat pe pagina ta de instagram! Ce oameni îți plac ție acum, din cei care au rămas să facă formate bune de emisiuni pe TV? Și cine crezi că va tine pasul pe mai departe? Mă refer la vedete! Urmărești pe cineva anume cu interes, dintre colegii tăi de breaslă?
La noi e o luptă aprigă între producători și vedete așa cum nu există niciunde în lumea civilizată a televiziunii. Se vede asta din simpla răsfoire a ziarelor care zilnic scriu despre scandalul dintre bucătarii și producătorii unui show TV de la noi. Bucătarii au plecat la altă TV și acum e tămbălău public.
Producătorii nu se ceartă niciunde cu vedetele. Și nici televiziunile nu se ceartă public cu vedetele. E o chestiune de eleganță și de civilizație. Văd o bălăcăreală publică jenantă pentru breasla mea. Îmi e rușine când văd astfel de atacuri publice și asta arată cât de mici suntem ca industrie TV dar și ca civilizație. Nu mai vorbesc de cei 7 ani de acasă a ălora care se scuipă în public. Dacă̆ oamenilor, vedetelor, le sunt permise astfel de derapaje pentru că sunt “pe persoană fizică”, instituțiile, televiziunile trebuie să se abțină pentru că ele sunt modele și un business nu poate să devină model înjurându-și angajații, orice ar fi făcut ei.
Florin Piersic este parte din sufletul tău! Cât de des vorbiți de când a avut cele mai grave probleme de sănătate? Ți-ai fost teamă să nu îl pierzi? Care e cel mai bun sfat pe care ți l-a dat de când sunteți prieteni?
De la Florin am învățat multe lecții. Am învățat că trebuie să ai grijă de sănătatea morală, fizică dar și duhovnicească și că dacă̆ vreuna se prăbușește e gata. Se duce tot!
Cum vezi televiziunea în 5 ani?
Cum mine lucrând în ea, ha,ha! O văd ca pe o alternativă a online. E singura ei șansă. Copiind online, va dispărea.
Am o curiozitate! De când nu ai mai vorbit cu Mihaela Rădulescu? Dar cu Teo? Voi, ca între colegi și prieteni, mai țineți legătura? Vă mai sfătuiți sau vă mai povestiți diverse?
Când crezi că se va mai naște o a doua Mihaela Rădulescu în televiziune?
Azi televiziunile nu mai sunt interesate să lanseaze un astfel de prezentator. Standardele sunt altele, evaluările sunt altele. Azi e un handicap să fi o femeie frumoasă și smart.
Din toamnă ce ne pregătește Dan Negru pe TV, la Kanal D?
Avem multe proiecte, hitul „Jocul Cuvintelor” e în continuare cel mai urmărit quiz dar venim cu o producție nouă, „The Floor”. Sunt sigur că va depăși „Jocul Cuvintelor” în popularitate.